4 Ιαν 2016

Detachment (2011)


Η ταινία Detachment, με πρωταγωνιστή τον Adrien Brody, έχει να κάνει με την εκπαίδευση και τις διαπροσωπικές σχέσεις σε ένα σχολείο. Ο σκηνοθέτης Tony Kaye μέσα από αυτήν την ταινία στήνει το πορτρέτο ενός καθηγητή μιας κοινωνίας.

O Henry Barthes (Adrien Brody) είναι ένας αναπληρωτής καθηγητής αγγλικής φιλολογίας. Παρόλο που το περιβάλλον στην τάξη είναι φορτισμένο, με τους μαθητές να παλεύουν με τους δαίμονες της καθημερινότητας τους και υποπίπτοντας σε ανάρμοστες συμπεριφορές, ο Χένρι προσπαθεί με το δικό του τρόπο στη διδασκαλία του να μετριάσει τα πνεύματα. Αυτό που είναι αξιοσημείωτο σε αυτήν την ταινία είναι πως η κάμερα δεν εστιάζει μόνο στην τάξη και τους μαθητές, αλλά και στους χαρακτήρες τους και ιδιαίτερα στον καθηγητή, βγάζοντας στην επιφάνεια τον μοναχικό, καταθλιπτικό και συνάμα καθοδηγητικό και γενναιόδωρο χαρακτήρα του. Νοιάζεται για τον παππού του, ζώντας έντονα την κάθε στιγμή, ενώ μαζεύει μια μικρή πόρνη προσπαθώντας να την φέρει στο σωστό δρόμο. Ένα στοιχέιο που είναι κοινό στη συμπεριφορά του απέναντι στον κοινωνικό του περίγυρο και στους μαθητές του, είναι η απόσταση ασφαλείας που κρατάει και η ευθύτητα του χαρακτήρα του η οποία τον έκανε συμπαθή σε όλους.

Μέσα απο αυτήν την ταινία θίγεται ένα ζήτημα που ταλανίζει τον κόσμο, που δεν είναι άλλο απο την αποξένωση, την αποσύνδεση και την αδιαφορία. Ο Adrien Brody έιναι συγκλονιστικός στο ρόλο του και περνάει στους θεατές τα ζητήματα για την ανθρώπινη ύπαρξη με καθηλωτικό τρόπο.

8/10 



Detachment (2011) on IMDb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου