9 Ιαν 2016

American History X (1998)


Είναι κάποιες ταινίες που σου μένουν για πάντα βαθιά χαραγμένες στην καρδιά. Δεν μπορείς να εξηγήσεις απόλυτα το γιατί συμβαίνει αυτό. Είναι ένας περίεργος συνδυασμός συναισθημάτων και καταστάσεων, ένα περίεργο μείγμα προσωπικών εμπειριών και αναμνήσεων. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο το American History X  είναι αναπόσπαστο κομμάτι της σχέσης μου με την έβδομη τέχνη. Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή.

Το American History X περιστρέφεται γύρω από τη ζωή του Derek Vinyard (Edward Norton), ενός νεαρού νεοναζί, και του έφηβου αδερφού του, Danny Vinyard (Edward Furlong). Μετά από κάποια τραγικά και καταλυτικά γεγονότα στην ζωή του πρωταγωνιστή Derek Vinyard, έρχονται τα πάνω κάτω και η νοοτροπία του ως προς την ζωή και τους ανθρώπους αλλάζει ριζικά καθώς στρέφεται προς το νεοναζισμό και την μισαλλοδοξία. Το μονοπάτι αυτό της βίας τον οδηγεί στη φθορά των σχέσεών του τόσο με αδερφό του όσο και με την υπόλοιπη οικογένεια του και εντέλει αναπόφευκτα τον οδηγεί στην φυλακή. Με τον Derek να αμφιταλαντεύεται εντός της φυλακής, ο Danny δίχως κανένα πρότυπο ηθικής στη ζωή του ακολουθεί και αυτός με τη σειρά του την αυτοκαταστροφική πορεία του αδελφού του.

Είναι γεγονός ότι βασικά στοιχεία της ταινίας αποτελούν το μίσος, η βία, ο ρατσισμός και συγκεκριμένα ο νεοναζισμός στην σύγχρονη Αμερική. Η πραγματική, ωστόσο, πεμπτουσία της ταινίας είναι η αγάπη και συγκεκριμένα η αγάπη για τη ζωή, η αγάπη για τον άνθρωπο, η αδελφική αγάπη. Το μίσος είναι αυτό που οδηγεί τον άνθρωπο στην καταστροφή και το μίσος συνδέεται με την αγάπη όπως το φως συνδέεται με το σκοτάδι. Το ένα είναι η έλλειψη του άλλου.

Το American History X, πιο επίκαιρο από ποτέ, έχει κερδίσει επάξια μια θέση ανάμεσα στις κορυφαίες και all time classic ταινίες της έβδομης τέχνης.

Βαθμολογία : 9/10

American History X (1998) on IMDb

1 σχόλιο: