7 Ιαν 2016

12 Angry Men (1957)


Ένα εξαιρετικό σενάριο ξετυλίγεται στην οθόνη μας, στην ταινία "12 Angry Men" του Sidney Lumet, καθώς ένας ένορκος σε μία δίκη για δολοφονία προσπαθεί να πείσει τους υπόλοιπους, ότι η κατά τα άλλα πασιφανής υπόθεση, δεν είναι τόσο απλή όσο είχε φανεί στο δικαστήριο.

Η δίκη έχει μόλις τελειώσει και οι ένορκοι κάθονται μαζί στο τραπέζι προκειμένου να αποφασίσουν για την ενοχή ενός 18χρονου άντρα, για την υπόθεση της δολοφονίας του πατέρα του.
Μία υπόθεση που ξεκινάει ως καθαρό παράδειγμα φόνου, σύντομα εξελίσσεται σε μία μίνι-αστυνομική ιστορία, καθώς η επιτυχημένη παρουσίαση στοιχείων από τον ένορκο #8 (Henry Fonda), δημιουργεί αμφιβολίες στους υπόλοιπους ενόρκους. Οι εξαιρετικές ερμηνείες και των 12 ανδρών, σε συνδυασμό με τις προκαταλήψεις και τα ιδανικά που πρεσβεύει ο καθένας, δημιουργούν δυνατές συναισθηματικά στιγμές, καθώς παρακολουθούμε την υπόθεση να ξετυλίγεται μέσα από κάθε μικρή της λεπτομέρεια και τους ενόρκους να έρχονται σε διαμάχη όχι μόνο μεταξύ τους, αλλά και με τους ίδιους τους τους εαυτούς.

Παρότι ταινία του '57, είμαι σίγουρος ότι ακόμα και σήμερα, αυτό το πολύ έξυπνο και πρωτότυπο σενάριο, δεν θα αφήσει κανέναν τηλεθεατή ασυγκίνητο, κάτι που δικαιολογεί και την υψηλή βαθμολογία που έχει πάρει από τους τηλεθεατές.

8,5/10 από τον Ταινιολάγνο.

12 Angry Men (1957) on IMDb

Πολύ ενδιαφέρον Trivia για όσους έχουν δει την ταινία και όχι μόνο.


 

 




 

1 σχόλιο: