23 Ιουν 2013

The Help (2011)

Στη κωμόπολη Τζάκσον του Μισισιπή της Αμερικής, η οποία είναι μια κλειστή κοινωνία παρατηρούμε έντονα τον ρατσισμό που βιώνουν οι έγχρωμες υπηρέτριες που δουλεύουν στα σπίτια των εύπορων οικογενειών. Αυτές που έχουν αναλάβει όλες τις δουλειές του σπιτιού και αντιμετωπίζονται μειονεκτικά έχουν επίσης και την προσωπική ευθύνη να μεγαλώσουν και τα παιδιά των αφεντικών τους όντας δικά τους. Έτσι δημιουργείται μια πολύ στενή σχέση αγάπης  μεταξύ τους και τα παιδιά αυτά τους αντιλαμβάνονται σαν τους πραγματικούς τους γονείς.


Αυτή η πραγματικά υπέροχη ταινία παρουσιάζει αυτήν ακριβώς την κατάσταση βασισμένη σε ένα απο τα πλέον δημοφιλή και πολυδιαβασμένα μυθιστορήματα των τελευταίων ετών το <the help > της Kathrin Stoket. Η φιλία που είχε δημιουργηθεί μεταξύ αυτών των γυναικών και η δύναμη της πίστης και της θέλησης για ένα καλύτερο αύριο άλλαξε τις ζωές τους και την κοινωνική τάξη συνάμα. Από τις δύσκολες ώρες εργασίας που βίωναν και την απαξίωση τους κατάφεραν να ζούν με αξιοπρεπή τρόπο.

Η Σκίτερ (Ema Stooun) η οποία παρά τις αντιδράσεις της μάνας της να παντρευτεί θέλει να γίνει συγγραφέας παίζει το πιο καθοριστικό ρόλο. Βλέποντας τη μεταχείριση τους απο τις εύπορες οικογένειες της περιοχής θέλει να πάρει συνεντεύξεις απο τις υπηρέτριες και να της παρουσιάσουν όλα αυτα που έχουν βιώσει. Παρά τις στενόμυαλες πεποιθήσεις του κοινωνικού της περίγυρου αύτη έχει πιο προοδευτικές αντιλήψεις και πηγαίνει κόντρα στις βαθια ριζωμένες ιδεολογικές συμβάσεις της περιοχής. Η Έιμπελιν και η Μίνι είναι οι δύο υπηρέτριες οι οποίες δίνουν το έναυσμα με την δυναμικότητα τους ωστέ να αλλάξει η υπάρχουσα κατάσταση μόνο με ένα ψίθυρο.

Στο τέλος αυτής της ταινίας πολλές σκέψεις σε διατρέχουν και τα συναισθήματα είναι ποικίλλα, όμως το βαθύτερο νόημα πως όλοι οι άνθρωποι του κόσμου ανεξαρτήτως φυλής, χρώματος, αντιλήψεις έχουν το δικαίωμα να ζήσουν με αξιοπρέπεια, σεβασμό αγάπη πρέπει να βρίσκεται πολύ καλά μέσα μας και να συντελούμε και εμείς προσωπικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Πραγματικά είναι ταινία που αξίζει να την δείς!  9/10
 http://www.youtube.com/watch?v=UVTMkINRChk

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου