6 Ιουλ 2013

La vita è bella (1997)


Ο Γκουίντο είναι ένας Ιταλός εβραϊκής καταγωγής ο οποίος πιάνει δουλειά στο ξενοδοχείο του θείου του. Διακρίνεται από οξυδέρκεια, ευφυία και χιούμορ και δε διστάζει να το δείξει και σε κοπέλες της αριστοκρατικής τάξης όπως η Ντόρα. Ο οικογενεικός περίγυρος της Ντόρας δε θέλει η κόρη τους να παντρευτεί κάποιον που θεωρείται κατώτερης τάξης αλλά την καρδιά της την έχει κλέψει ο Γκουίντο. Αυτός ο οποίος με το χιούμορ του, τις έξυπνες ιδέες του και την όρεξη για ζωή κατάφερε να κερδίσει την Ντόρα όντας ο πραγματικός του εαυτός. Μετά από κάποια χρόνια ένα μικρό γιο που έχει ως επακόλουθο να καλυτερεύσουν οι σχέσεις της Ντόρας και της μητέρας της.


Ο Β΄ παγκόσμιος μόλις έχει ξεσπάσει και ο Γκουίντο με το γιο του και τον θείο του πηγαίνουν σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης .Σε αυτό πήγε και η Ντόρα η οποία δε μπορούσε να τους αποχωριστεί. Εκεί ζήσαν όλοι πολυ δύσκολα αφού οι Ναζί φύλακες τους φέρονταν απάνθρωπα και τους κακομεταχειρίζονταν.Ο Γκουίντο προσπαθεί να πείσει το μικρό του γιο πως όλα είναι ένα παιχνίδι εκεί μέσα ωστέ να μην το τρομοκρατήσει με την τραγική κατάσταση των πραγμάτων. Παρά την μιζέρια και την θλίψη που επικρατεί ο Γκουίντο είναι πολύ πειστικός και με την αθωότητα της ψυχής που τον διακρίνει προσπαθεί να κάνει το γιο του να μην αμφιβάλλει με τα λεγόμενα του.

Όλα αυτά που διαδραματίστηκαν στο στρατόπεδο μας περνάν το μήνυμα πως παρά τις όποιες αναποδιές και δυσκολίες συναντήσει κάποιος στη ζωή του δε πρέπει να τα παρατάει, αλλά να διατηρεί το χαμόγελο του και την ψυχική του δύναμη ώστε η τελική έκβαση των πραγμάτων να είναι λυτρωτική .Άλλα και να μην είναι, άμα έχεις ζήσει μια ζωή γεμάτη χαρά, επιτυχίες ,έρωτες και ανακάλυψη του ίδιου σου του εαυτού,ακόμα και όταν πεθάνεις θα είσαι χαρούμενος γιατί θυσιάστηκες για ανθρώπους που αγάπησες και σε αγάπησαν το οποίο είναι αξιά ανεκτίμητη. !

Αυτή η υπέροχη ταινία έλαβε επτά υποψηφιότητες για όσκαρ κερδίζοντας στις κατηγορίες καλύτερης ξενόγλωσσης ,Ά ανδρικού ρόλου και καλύτερης μουσικής .Η βράβευση του Μπενίνι με όσκαρ Ά ανδρικού αποτελεί τη δεύτερη βράβευση στην ιστορία του θεσμού κατά την οποία ένας ηθοποιός κερδίζει βραβείο ενώ είναι ταυτόχρονα και σκηνοθέτης .Από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών και όχι άδικα .Και μη ξεχνάμε---  Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑΙΑ!!!
9/10http://www.youtube.com/watch?v=pysuUJhOnv4

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου