12 Ιαν 2013

American Beauty (1999)



  Η ταινία μας παρουσιάζει μια φαινομενικά τυπική τριμελή αμερικανική οικογένεια,η οποία έχει πραγματοποιήσει το «Αμερικανικό Όνειρο» καθώς έχει τα πάντα. Ένα όμορφο σπίτι στα προάστια,μια πετυχημένη μεσίτη σύζυγο,έναν σύζυγο με μια σταθερή δουλειά,μια κόρη στην εφηβεία και φυσικά το προφίλ της αγαπημένης και ευτυχισμένης οικογένειας. Τα πράγματα όμως δεν είναι πάντα όπως φαίνονται.
Ο Λέστερ Μπέρναμ(Κέβιν Σπέισι) είναι ένας 42χρονος οικογενειάρχης ο οποίος έχει χάσει την ουσία της ζωής. Η ρουτίνα και η βαρετή του καθημερινότητα τον έχουν μετατρέψει σε έναν άνθρωπο-ρομπότ καθώς έχει χάσει κάθε ουσιαστίκη επαφή με την γυναίκα του και η κόρη του φαίνεται να μισεί τόσο αυτόν όσο και τη μητέρα της. Ενώ όλα έδιχναν ότι ο Λέστερ ήταν απόλυτα ανίκανος να ξυπνήσει από τον βαθύ του «λήθαργο», βλέπει για πρώτη φορά μια πολύ όμορφη νεαρή η οποία αργότερα αποδεικνύεται ότι είναι φίλη της κόρης του. Από εκείνη τη στιγμή όλα αλλάζουν μέσα του. Ο Λέστερ δέχεται ένα ισχυρό χτύπημα το οποίο τον ρίχνει ξανά μέσα στο παιχνίδι της ζωής. Αρχίζει να αισθάνεται ξανά αυτοπεποίθηση, βρίσκει την χαμένη και καταπιεσμένη του προσωπικότητα ενώ ταυτόχρονα αρχίζει να ενδιαφέρεται και για την εξωτερική του εμφάνιση. Θα περίμενε κανείς ότι όλες αυτές οι ριζικές αλλάγες στη ζωή του Λέστερ οφείλονται στο γεγονός ότι ο πρωταγωνιστής έχει «κολλήσει» με την νεαρή ξανθιά έχοντας συνεχώς ερωτικές φαντασιώσεις μαζί της,όμως αυτό που πραγματικά συμβαίνει στον Λέστερ είναι κάτι τελείως διαφορετικό.Η όμορφη έφηβη μπήκε απλά στην ζωή του για να τον ξυπνήσει...Λειτούργησε σαν «από μηχανής θεός» κάθως την πιο κρίσιμη ίσως στίγμη στη ζωή του Λέστερ,την στιγμή όπου ήταν έτοιμος να χαθεί μέσα στον ίδιο του καταπιεσμένο εαυτό,εμφανίστηκε μια μικρή «θεά» και τον επανέφερε στην «ζωή»…
  Η συγκεκριμένη ταινία δεν μας αφηγείται τις σεξουαλικές ορέξεις ενός μεσήλικα όπως θα περίμενε κάποιος που είχε ακούσει ελάχιστα για την ταινία πριν τη δει,αλλά μας εξηγεί απλά και με τον πιο όμορφο τρόπο ότι η ζωή είναι απλά ένα μεγάλο άθροισμα από στιγμές καθημερινής ομορφιάς,τις οποίες πρέπει να εκτιμούμε και να απολαμβάνουμε ως τον πιο πολύτιμο θησαυρό.Το μεγαλείο της καθημερινής και ουσιαστικής ομορφιάς  πραγματεύεται το «Αmerican Beauty» και αυτό για εμένα το κάνει μια από τις πιο ξεχωριστές ταινίες που έχω δει.Ανεπανάληπτη ερμηνεία από τον Κέβιν Σπέισι ο οποίος για αυτό του το κατόρθωμα τιμήθηκε με το βραβείο όσκαρ Ά ανδρικού ρόλου το 2000.

Για εμένα η ταινία είναι 9/10.

http://www.imdb.com/title/tt0169547/ 

4 σχόλια:

  1. Πες τα ρε White Knight!

    Καλύτερες σκηνές η τελευταία με την σακκούλα και η σκηνή που είναι ο Σπέισι στο γκαράζ,καπνίζει χόρτο και τον πιάνει η γυναίκα του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. η ζωή είναι απλά ένα μεγάλο άθροισμα από στιγμές καθημερινής ομορφιάς,τις οποίες πρέπει να εκτιμούμε και να απολαμβάνουμε ως τον πιο πολύτιμο θησαυρό. Με αυτην την φραση τα ειπες ολα white knight.ο σπεισι ειναι απο τους αγαπημενους μου ηθοποιους ,χαιρομαι να απολαμβανω τις ταινιαρες που παιζει και να ΠΟΡΩΝΟΜΑΙ με αυτες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όντως κορυφαίος ηθοποιός ο Σπέισι...Είναι φοβερά εκφραστικός καθώς χωρίς να μίλαει σε κάποια σκηνή καταλαβαίνεις κατευθείαν τι αισθάνεται και συντονίζεσαι συναισθηματικά μαζί του.Επίσης πολύ όμορφη σκηνή η στιγμή πριν το θάνατό του...Απλά υπέροχη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή