5 Δεκ 2018

Serpico (1973)


Ο Sidney Loumet 16 χρόνια μετά το αριστουργηματικό 12 Angry Men καταπιάνεται με τη ζωή του αστυνομικού Frank Serpico και τη διαφθορά που επικρατούσε εκεινή την εποχή στον αστυνομικό κύκλο της Αμερικής. Ο Sidney Loumet από την αρχή της ταινίας μας δείχνει με τον πιο παραστατικό τρόπο για το τι θα ακολουθήσει και παρουσιάζει με μαεστρικό τρόπο τον ιδιόμορφο χαρακτήρα του Frank Serpico που ενσαρκώνει ο τεράστιος Al Pacino.

Η ταινία αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο τη διαφθορά που επικρατούσε εκείνα τα χρόνια στην αστυνομία, χωρίς να προσπαθεί να ωραιοποιήσει τα πράγματα ούτε στιγμή και φωταγραφίζοντας μια ηθικοπλαστική κοινωνία που υπολειτουργεί σε όλους τους τομείς. Παρόλο όμως του σάπιου συστήματος υπάρχουν και άτομα που προσπαθούν να αντισταθούν και στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ο Frank Serpico. Η σκηνοθεσία προκαλεί ένταση καθ'όλη τη διάρκεια της ταινίας και τα μονόπλανα στον πρωταγωνιστή κορυφώνουν τη δραματουργία του έργου.

Ένα επίσης στοιχείο που ανεβάζει ακόμα ένα επίπεδο τη ταινία είναι η τρομερή μουσική του Μικη Θεοδωράκη που δένει αρμονίκα με αυτήν. Ο Al Pacino με την τρομερή του ερμεινία  σε αυτή τη ταινία κατάφερε να είναι υποψήφιος για όσκαρ.

Προσωπικά 9/10

Serpico (1973) on IMDb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου